NAJNOVIJE VESTI

POSLEDNJI KOMENTARI


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/okomodec/public_html/metropolis.php on line 291
ACO

29 May | ACO 

Celulit: ohladit [»]

Udovoljite sebi, koristeci kucni anti-celulit program, kreir...»

sandraue

4 November | sandraue 

Okhyo dekoracije [»]

Trebala bi mi jedna informacija, ploćčice na ovoj stranici...»

Sara88

2 August | Sara88 

Tom Ford set min [»]

Gde se mogu nabavitiii??? Zna li ko ?? :)

IvanaS

22 May | IvanaS 

Bata Obuća Leto [»]

Kako mogu doci do bez sandala sa gornje slike i koja je cena...»

Ceca

4 April | Ceca 

Collistar High D [»]

Puderi su fenomenalni,imam jedan problem,gde mogu ,da ih nad...»

 

 Metropolis::Dizajn i dekoracije

Tirkiz - talisman putnika i čuvar srca

   2 October , 2010 7:41

Poludragi kamen tirkiz, istorijat i svojstva. Poludragi kamen dobre sreće, čuvar srca ili azurni talisman.


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/okomodec/public_html/glasanje.php on line 4

  Ocena: 4.37 | Broj ocena: 19

Jovana Obradović - Nakit od tirkiza

 

                                Tirkiz - simbol ljubavi i bogatstva

 

Ukoliko birate nakit plave boje, sigurno ste ljubitelj i poludragog kamena tirkiza koji je cenjen od davnina među mnogim narodima. Njegova azurno mat plava boja koja se preliva ka zelenim nijansama daje mu specifičnu draž i atraktivan izgled. Ime tirkiz datira iz 17 veka od francuske reči turques, a razlog tome su prvi tirkizni poludragi kamenčići doneti u Evropu iz Turske, tačnije Persije iz bogatih rudika tog podneblja.

 

Tvrdoća tirkiza je između 5 i 6 što se može porediti i sa tvrdoćom prozorskog stakla. Njegova nalazišta su u USA, Kini, Izraelu, Avganistanu, Iranu, Meksiku, Burmi i Rusiji.

 

Sandale od Tirkiza Carlos

                        CarlosShoes.com Sandale sa ukrasima od tirkiza

 

Ovom poludragom kamenu pripisivana su mnoga značenja, a među njima najčešće se pominje da tirkiz štiti, hrabri i signalizira opasnost. Korišćen je kao kamen talisman kod turskih konjanika na njihovim čestim i dugim putovanjima, bio je kamen zaštitnik vladarima koji su ga nosili u krunama, štiteći ih od loših uticaja, ljubomore i uroka.

 

U Meksiku, tirkiz je bio visoko vrednovan. Iznad ovog kamena po važnosti i vrednosti bio je samo žad i njime su kitili kraljevske odore i dijademe. Ime njihovog Boga vatre je bilo "Gospodar Tirikiza" a plava boja kamena simbolizovala je sjedinjenje nebeske vatre (Sunca) i zemaljske vatre. Asteci su ga kombinovali sa zlatom, žadom, školjkama, koralima, kvarcom, praveći mozaike i maske za njihove obrede. U Persiji je ovaj poludragi kamen služio za dekoracije - ukrašavale su se džamije i druge važne zgrade, a i služio je kao ukras na turbanima i konjskim uzdama.

 

Jovana Obradović Nakit od Tirkiza

                 Jovana Obradović - Princess of Handmade - nakit od Tirkiza

 

U svakoj kulturi, ovaj kamen je vrednovan radi svoje boje i lepote. Kao i drugo poludrago kamenje i ovaj kamen ima svoja lekovita svojstva. Za tikriz se kaže da pomaže kod bolesti grla i disajnih puteva, jača imunitet, jača žlezde i krvotok, hrani mišiće i živce i održava ih gipkim. Tirkiz dovodi u sklad rad organa, takođe štiti zube i čuva ih od karijesa i paradentoze, leči impotenciju, a psihi daje snagu i sigurnost.

 

Ralph Laurent Pure Turquoise Parfum

               Ralph Lauren Pure Turquoise - parfem inspirisan tirkizom

 

Tirkiz mnogim dizajnerima služi kao inspiracija. Može se naći kao ukras torbi, ženske obuće, ukras na bočicama parfema. Naravno, nezaobilazan u kreiranju nakita. Moć tirkiza pojačava se ako se nosi i kombinuje sa safirom, a ukoliko se dizajnira u kombinaciji sa srebrnim nakitom, njegova lekovitost se znatno pojačava. Koristi se obrađen i neobrađen, ne bi se smeo izlagati Suncu, kiselinama, sapunima. Odlično se slaže i sa koralima, stvarajući efektni kontrast tirkizno plave i jarko crvene boje.

 

Miu Miu Handbag Turquoise

                                  Miu Miu torbe u boji tirkiza

 

Jovana Obradović - Princess of Handmade čiji nakit možete da vidite i na priloženim fotografijama na članku, rekla nam je da voli da kreira nakit od tirkiza. Njegova lepa plava boja savršeno ističe komad nakita, a i atraktivan je detalj  na obući ili torbicama. "Po mom mišljenju i dosadašnjem iskustvu, tirkiz najčešće nose samouverene i romantične osobe zbog najintenzivnije boje među poludragim kamenjem. Koliko sam mogla da primetim, najčešće su u pitanju krupni komadi nakita, ređe diskretni detalji" - kaže nam Jovana.

 

Sve dame koje poseduju nakit od tirkiza, Jovana savetuje da ga čiste jednom u toku meseca u posudi sa kamenčićima hematita, a pune uz gorski kristal i bakarne nugete. U slučaju njegove promene boje, potrebno ga je isprazniti i ponovo napuniti. Veoma je interesantno da poludragi kamen Tirkiz ne izgleda dobro na svim ljudima. Na nekima gubi i svoju lepu boju a i svoj sjaj.

 

Jovana Obradović Nakit od Tirkiza

                Jovana Obradović - Princess of Handmade - nakit od Tirkiza

 

Sama boja tirkiza donosi svoju energiju - svetlo plava nijansa utiče na ojačavanje vere, potpomaže inspiraciji, pojačava samopouzdanje i štiti. Što se astrologije tiče, za tirkiz se kaže da je kamen namenjen (naklonjen) Strelcima, Bikovima, Vodolijama i Ribama, ali i da ne deluje negativno ni na jedan drugi znak.

 

Ovaj azurno plavi kamen je simbol ljubavi i bogatstva i čest je dar na veridbama i venčanjima. Kao "kamen sreće", nalazi se na mnogim amajlijama koje su optočene ili zlatom ili srebrom. Tirkiz je kamen koji ojačava prijateljstvo.

 

 

 

Autor: sandrina

Najnoviji komentari


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/okomodec/public_html/metropolis.php on line 396
Okomode - modni portal
2010-10-05 15:47:31 Princess

Hvala od srca na divnim recima od autorke nakita :-) U prethodnom intervjuu je bilo slicica krupnog prstenja od ametista, ahata i akrilnih perli ali ako ste propustili taj clanak nakit mozete pogledati i na Facebook-u na stranici Princess of handmade ili na blogu www.princessofhandmade.blogspot.com. Uskoro novi clanak sa necim sasvim drugacijim :))) Veliki pozdrav i hvala jos jednom!

Okomode - modni portal
2010-10-04 02:19:52 Ina_Mo

Odusevljena sam kreativnoscu autorice i zanimljivim detaljima nakita. Posebno volim nositi krupno prstene, pa mislim da je ovakav nakit pun pogodak! Voljela bih vidjeti i neke komade nakita u ljubicastim nijanasama ametista, pa se uskoro nadam i novom clanku o Jovaninim umjetninama ;)

 

Samo registrovani korisnici mogu ostaviti komentar | Uloguj se | Registruj se

METROPOLIS
 
 
Copyright © 2009-2012 OkoMode.com
sveok